Croatix
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Croatix

forum
 
Početna stranicaPortailPretraľnikLatest imagesRegistracijaLogin

 

 Nekoliko recepata

Go down 
Autor/icaPoruka
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 05:28

Uskršnji kuglof - Iz radionice Dr. Oetkera

Nekoliko recepata 3_backpulver

Šareni kuglof


Kuglof ispeći najviše 2 dana prije jela.



Miješano tijesto:

100 g maslaca ili margarina
150 g šećera
1 omot Dr. Oetker vanilin šećera
naribana korica pola naranče
2 jaja
250 g pšeničnog brašna
3 žličice Dr. Oetker praška za pecivo Original Backin
125 g slatkog vrhnja
200 g osušenih marelica, narezanih na kockice
50 g crvenih, ušećerenih trešanja, narezanih na četvrtine
25 g nasjeckanih pistacija
100 g kokosovog brašna
100 g badema u listićima




Preljev:

150 g Dr. Oetker vanilin šećera u prahu
3 žlice limunovog soka
2 žlice ulja, npr. suncokretovog


Od navedenih sastojaka umijesite miješano tijesto. Marelice, trešnje, pistacije, kokosovo brašno i bademe najprije promiješajte, na kraju dodajte u tijesto. Smjesu stavite u namašćen, pobrašnjen kalup za kuglof (promjera 22 cm).


-------------------------------------------------------------------------------------

Električna pećnica: 180 C (prethodno zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: 160 C (prethodno nezagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 3 (prethodno nezagrijana)
Vrijeme pečenja: oko 60 minuta

Kolač nakon pečenja ostavite da odstoji još 10 minuta u kalupu, zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Preljev: Dobro promiješajte vanilin šećer u prahu s limunovim sokom, dodajte ulje, te prelijte preljev preko kolača.

-------------------------------------------------------------------------------------

www.oetker.at
[Vrh] Go down
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Re: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 05:31

ŠTRUKLI

Nekoliko recepata 2006-03-06-Strudla-od-jabuk


Potrebni sastojci:

0,5 kg brašna
2 žlice ulja
1 žlica octa
1 jaje
malo mlake vode
sol

Za nadjev:

0,60 kg svježeg kravljeg sira (zagrebački ili domaći)
1 jaje
1 kiselo vrhnje
žlica maslaca
0,4 l slatkog vrhnja ili krušne mrvice

Priprema:

Brašno prosijemo, dodamo dvije žlice ulja, ocat i sol te doljevamo mlake vode mjeseći vodeno tjesto. Tjesto razdijelimo na dva do tri manja dijela, promjesimo, oblikujemo i premažemo sa malo ulja. Tako pripremljeno tjesto ostavimo da stoji pola sata. Za to vrijeme pripremamo nadjev. Siru dodamo jaje, kiselo vrhnje po potrebi ako je mekan sir manje, te žlicom razradimo.

Stol prekrijemo stolnjakom pospemo sa malo brašna i tjesto još nauljimo i rukom razvučemo što tanje. Na jedan kraj stavimo nadjev te pomoću stolnjaka smotamo. Debljim tanjurićem režemo na desetak centimetara duge štrukle i slažemo na pobrašnjenu tacnu. U blago slanoj vodi kuhamo ih desetak minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Vadimo ih šupljom žlicom da se ocjede.

Vatrostalnu ili glinenu posudunamažemo maslacem i kuhane štrukle slažemo i prelijemo sa slatkim vrhnjem. Zapečemo ih dok ne dobiju boju. Štrukle možemo poslužiti i tako da na maslacu popržimo krušne mrvice i prelijemo prije posluživanja.


(preuzeto s www.hkr.hr)
[Vrh] Go down
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Re: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 05:34

PAPRENJACI


Nekoliko recepata D79ba2ba90172a6b28615589e3f7cb3f_content_medium


Sastojci:

1 kg oštrog brašna
1/2 kg mljevenih oraha
1/4 kg meda
1/4 kg šećera
1/4 kg maslaca
2 cijela, velika jaja
20 g cimeta u prahu
30 g klinčića u prahu
2 prstohvata mljevenog papra

1 jaje za prebacivanje


Sastojke zamijesiti. Mijesiti dugo, sve dok orasi ne puste vlastitu masnoću i dok se ne dobije homogena masa. Podijeliti na 4-5 jednakih dijelova. Svaki od njih razvaljati na debljinu od 5mm. Utisnuti oblike drvenim kalupom. Premazati žutanjkom (ili bjelanjkom), prema želji. Nožem izrezati paprenjake i poslagati ih u lim za pečenje. Može se, ali nije nužno, koristiti papir za pečenje kolača. Peći 6-8 minuta na 200oC. Od ove smjese dobije se oko 120 paprenjaka. Spremite ih u kutije u koje ste dodali malo cijelih klinčića radi mirisa. Tako su spremni za Božićne blagdane, a ako ih ostane, u što sumnjamo, mogu potrajati sve do Uskrsa.


(preuzeto s www.hrt.hr)
[Vrh] Go down
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Re: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 05:39

MUSAKA OD KRUMPIRA


Nekoliko recepata MusakaStric


Sastojci:

0,60 kg mljevenog mesa
1 kg krumpira
1 glavica luka
kosani peršin
4 jaja
žlica masti
1 kiselo vrhnje
sol papar




Priprema:

Luk sitno narežemo i na ugrijanoj masnoći prepržimo. Na preprženi luk dodamo mljeveno meso i pirjamo uz stalno miješanje dok sva tekućina ne ispari. Začinimo sa paprom i solju. Krumpir ogulimo i narežemo na tanke ploške i posolimo te izmiješamo. Pleh namažemo sa mašću i dodamo polovicu krumpira, pirjano meso i prekrijemo sa ostatkom krumpira. Pečemo u zagrijanoj pećnici dok krumpir ne počne dobivati boju. Tada ga prelijemo smijesom razmučenih jaja i kiselog vrhnja, vratimo u pećnicu da lijepo porumeni. Vruće režemo na kocke i prilikom posluživanja stavimo još malo kiselog vrhnja.


(preuzeto s hkr.hr)
[Vrh] Go down
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Re: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 05:44

SALENJACI



Sastojci:

1 kg brašna
1 svježi kvasac
4 žlice šećera
1 žlica octa
60 dag sala
3 žumanjka
1 cijelo jaje
sol
mlijeko
šećer u prahu
domaći pekmez



Priprema:

U malo mlakog mlijeka dodamo žlicu šećera i razmrvimo kvasac. Ostavimo na toplom da uskvasne. Brašno prosijemo, dodamo šećer, ocat, žumanjke, sol, šećer i uzdignuti kvas te uz dodavanje mlakog mlijeka umijesimo tijesto. Mijesimo dok se ne odvaja od ruke i posude.

Umiješeno tijesto pospemo brašnom i prekrijemo da se volumen dvaput poveća. Za to vrijeme salo na dasci nastružemo nožem tako da nema žilica. Uzdignuto tijesto razvaljamo na centimetar debelo i premažemo salom cijelu površinu. Tijesto preklopimo kao maramicu i ostavimo pola sata da odmara u hladnjaku. Postupak ponavljamo još dva puta.

Nakon trećeg odmaranja tijesto prepolovimo, razvaljamo na 1 cm debljine te režemo ugrijanim nožem romboide, posložimo u pleh i kada se malo uzdignu pečemo na 180 *C. Drugu polovicu razvaljamo i izrežemo na trokute. Na sredinu šireg kraja stavimo domaćeg pekmeza i savijemo. Uzdignute kiflice pečemo te vruće uvaljamo u šećer u prahu.

(preuzeto s hkr.hr)
[Vrh] Go down
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Re: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 05:50

BRUDET OD RIJEČNIH RIBA


Nekoliko recepata 8e41150a0143952eff1d7e8485929ebb_content_medium



Sastojci:

1kg ribe ( cvergla, babuške, crvenperke, šarana)
2 glavice luka
3 češnja češnjaka
4 rajčice ili konzerva oguljenih rajčica
0,5 dl maslinova ulja
sol
papar
peršinov list
1 dl vina
3 žlice vinskog octa



Izrada:

Ribu očistimo, operemo, po potrebi narežemo na komade i poprskamo octom. Luk narežemo na rezance i prepržimo na ugrijanom ulju. Dodamo nasjeckan češnjak oguljene rajčice i pirjamo uz miješanje.Kada je luk omekšao dodajemo sol,vino papar i komade ribe. U poklopljenoj posudi pirjamo desetak minuta uz lagano trešenje a ne miješanje. Poslužimo uz široke rezance i pospemo kosanim peršinom.


(preuzeto s hkr.hr)


Zadnja promjena: ; 1/8/2007, 05:57; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh] Go down
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Re: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 05:57

MEDENJACI


Nekoliko recepata Integ_keksi


Sastojci:

60dkg brašna
30dkg meda
2 jaja
3 žumanjka
žličica cimeta
1prašak za pecivo



Glazura:

25 dag šećera u prahu
3 bjelanjka
1 dl šećernog sirupa



Izrada:

Brašno prosijemo, te dodamo ugrijani med, cimet, jaja i žumanjke i sve dobro umijesimo. Tijesto ostavimo na hladnom da odmara 3-4 sata. Oblikujemo valjak te režemo nožem i pravimo kuglice veličine oraha, slažemo na pomašćen pleh i pečemo na 200*C oko 12 minuta. Za glazuru bjelanjke i šećer tučemo na pari i na kraju dodamo sirup te umačemo medenjake i pustimo da se osuše.
[Vrh] Go down
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Re: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 06:05

OSLIĆ SA SLANINOM I KADULJOM


Nekoliko recepata Oslic



Priprema:

Za oslića:
600 g fileta oslića
sok 1 limuna
malo umaka worcester
sol
papar
1 svežnjić kadulje
100 g nemasne dimljene slanine narezane na ploške
Za povrće:
1 luk
500 g mrkve
50 g maslaca
100 ml bijelog vina
100 ml povrtnoga ili ribljeg temeljca
250 g mahuna (zamrznutih)
nekoliko grančica začinskog bilja (primjerice ružmarina i kadulje)
limun za ukrašavanje



Izrada:

Filete operite, posušite i narežite na rezance širine 4-5 cm. Pokapajte ih limunovm sokom i umakom worcester te ih posolite i popaprite. Zatim ih držite u hladioniku 15 minuta.
Pećnicu zagrijte na 200° C. Kadulju operite, protresite i natrgajte listiće. Ribu obložite slaninom te učvrstite čačkalicama.
Luk oljuštite i nasjeckajte. Mrkvu ogulite i narežite na ploške. Maslac ugrijte u kalupu za složenac te na njemu ispirjajte luk. Zatim dodajte mrkvu i kratko kratko je pirjajte. Ulijte vino i temeljac pa pecite 5 minuta u pećnici. Na to stavite riblje filete, pospite zamrznutim mahunama i pecite još 15 minuta. Potom jelo izvadite iz pećnice i poslužite u kalupu ukrašeno polovicama limuna i začinskim biljem.

(gospodarski-list.hr)
[Vrh] Go down
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Torta od jagoda   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 06:11

TORTA OD JAGODA


Nekoliko recepata Strawberry


Sastojci:

5 bjelanjaka
5 žumanjaka
10 žlica hladne vode
28 dag brašna
prašak za pecivo
28 dag šećera
1 kg jagoda
2 slatka vrhnja ili šlag



Priprema:

Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka i 5 žlica vode. Žumanjk izmiksati sa 5 žlica vode, pa dodati 28 dag šećera i dalje miksati. Na kraju dodati brašno i malo praška za pecivo. To staviti u namazan kalup i peći na 200°C oko 45 minuta. Jagode izrezati i pošećeriti po želji da ispuste sok.
Ohlađeni biskvit izdubiti, osatviti samo donji dio i dio sa strane, a ostatak izdubljenog biskvita smrviti. Jagode procijediti i zatim sa sokom poškroptit biskvit, na njega staviti dio jagoda i gore šlag., na to staviti pola izmrveljnog biskvita kojeg treba ponovo poškropiti. Zatrim opet staviti jagode i na njih šlag. Iza toga ponovo staviti ostatak izmrvljenog biskvita kojeg poškropite, stavite jagode i na kraju šlag.



(www.kuvar.de)
[Vrh] Go down
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Re: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 06:16

AJVAR


Nekoliko recepata D7c54794



Sastojci:

80 dg paprike
40 dg patlidžana
6 režnjeva češnjaka
1 dl ulja
2,5 dl octa
sol i papar


Opis:

Patlidžane oguliti i narezati uzdužno na ploške. Paprike prepolovti i očistiti od sjemenka. U lonac uliti 3/4 l vode i 1/4 l octa, dodati malo ulja i zakuhati. Potom ubaciti paprike i patlidžane. Povrće kuhati pet minuta i ocijediti. Povrće zatim samljeti na stroju za mljevenje i dobro izmiješati. U pogodnu posudu staviti ulje, dodati povrće i staviti na vatru. Kuhati oko sat vremena, stalno miješati, dok se smjese ne zgusne. Desetak minuta prije kraja, dodati sjeckani češnjak, posoliti i popapriti. Ukoliko se ajvar želi sačuvati za zimu, zagrije se čista staklenka u pećnici, uspe se ajvar i vrati staklenka desetak minuta u ugašenu, ali još toplu pećnicu kako bi se odozgo napravila korica.

Ajvar se može pripremiti i na drugi način: paprike ispeći na ploči štednjaka ili u pećnici, oguliti im koru, samljeti i kuhati na ulju s patlidžanima. Takav ajvar biti će mnogo ukusniji.

Ajvar se poslužuje kao predjelo ili kao prilog uz razna pečenja.


(gastronaut.hr)




...još jedan recept za ajvar...


Nekoliko recepata Logo


Sastojci:

1 kg crvenih paprika
0,3 kg patlidžana
0,5 l vinskog octa
5 g šećera
5 g soli
0,05 l ulja



Priprema:

Paprike očistite od sjemenki i razrežite na polovice, patlidžane ogulite i razrežite na četvrtine. Šećer i sol stavite u vinski ocat i stavite da uzavre. Paprike i patlidžane kuhajte u octu u manjim količinama 3-4 minute. Skuhano povrće ocijedite i sameljite. Pirjajte na vrućem ulju miješajući oko pola sata. Vrućom smjesom napunite staklenke, zatvorite i pasterizirajte u pećnici oko 15 minuta na 120C. Polako ih ohladite pod dekom 24 sata i spremite.



(www.kuvar.de)
[Vrh] Go down
Aimee




Broj postova : 63
Registration date : 26.07.2007

Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Re: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime1/8/2007, 06:31

SARMA

Nekoliko recepata Sarma_article_full


Sastojci

1/2 kg svinjskog mesa
250 g govedeg mesa
200 g svinjskih rebara
200 g suhe slanine
50 g riže
1-2 glavice kiselog kupusa
1 glavica luka
1 jaje
1 žlicica crvene paprike
1 žlica brašna
sol
lovorov list




Izrada:

Pripremite listove kiselog kupusa u koje ce te savijati sarme, pažljivo ih skidajte sa glavice da se listovi ne potrgaju. Odvojene listove ostavite da stoje u hladnoj vodi da se iz njih ispere suvišna sol. Prije savijanja sa svakog lista odsijecite zadebljanje. Sitno nasjeckajte luk i popržite na malo masnoce, a zatim luku dodajte mljeveno meso i još malo sve zajedno pržite. Mesu zatim posolite, popaprite dodajte rižu i dobro izmiješajte, sklonite sa vatre a zatim umiješajte jaje. Na dno dublje posude najprije stavite one dijelove kupusa koje ne možete upotrijebiti za uvijanje sarmi.

Za savijanje sarmi koristite listove srednje velicine, u svaki list stavite po žlicu nadjeva od mesa i zavijte i slažite sarme u krug tako da na sredini ostane mala rupa kroz koju e te poslije dodati zapršku. Slaninu i suho meso isijecite na komade i stavite izmedu sarmi. Kad savijete sve sarme dodajte lovorov list i nekoliko zrna papra i pokrijte sarmu preostalim listovima. Nalijte hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri oko tri sata. Od brašna, crvene paprike napravite zapršku prelijte preko sarme i nastavite kuhati još pola sata.
[Vrh] Go down
Sponsored content





Nekoliko recepata Empty
PostajNaslov: Re: Nekoliko recepata   Nekoliko recepata Icon_minitime

[Vrh] Go down
 
Nekoliko recepata
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
Croatix :: Lifestyle :: Kuhinja-
Forum(o)Bir: