| Croatix forum |
| | Nekoliko recepata | |
| | Autor/ica | Poruka |
---|
Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Nekoliko recepata 1/8/2007, 05:28 | |
| Uskršnji kuglof - Iz radionice Dr. Oetkera Šareni kuglof Kuglof ispeći najviše 2 dana prije jela. Miješano tijesto:100 g maslaca ili margarina 150 g šećera 1 omot Dr. Oetker vanilin šećera naribana korica pola naranče 2 jaja 250 g pšeničnog brašna 3 žličice Dr. Oetker praška za pecivo Original Backin 125 g slatkog vrhnja 200 g osušenih marelica, narezanih na kockice 50 g crvenih, ušećerenih trešanja, narezanih na četvrtine 25 g nasjeckanih pistacija 100 g kokosovog brašna 100 g badema u listićima Preljev:150 g Dr. Oetker vanilin šećera u prahu 3 žlice limunovog soka 2 žlice ulja, npr. suncokretovog Od navedenih sastojaka umijesite miješano tijesto. Marelice, trešnje, pistacije, kokosovo brašno i bademe najprije promiješajte, na kraju dodajte u tijesto. Smjesu stavite u namašćen, pobrašnjen kalup za kuglof (promjera 22 cm). ------------------------------------------------------------------------------------- Električna pećnica: 180 C (prethodno zagrijana) Pećnica na vrući zrak: 160 C (prethodno nezagrijana) Pećnica na plin: stupanj 3 (prethodno nezagrijana) Vrijeme pečenja: oko 60 minuta Kolač nakon pečenja ostavite da odstoji još 10 minuta u kalupu, zatim ga izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Preljev: Dobro promiješajte vanilin šećer u prahu s limunovim sokom, dodajte ulje, te prelijte preljev preko kolača. ------------------------------------------------------------------------------------- www.oetker.at | |
| | | Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Re: Nekoliko recepata 1/8/2007, 05:31 | |
| ŠTRUKLIPotrebni sastojci:0,5 kg brašna 2 žlice ulja 1 žlica octa 1 jaje malo mlake vode sol Za nadjev:0,60 kg svježeg kravljeg sira (zagrebački ili domaći) 1 jaje 1 kiselo vrhnje žlica maslaca 0,4 l slatkog vrhnja ili krušne mrvice Priprema:Brašno prosijemo, dodamo dvije žlice ulja, ocat i sol te doljevamo mlake vode mjeseći vodeno tjesto. Tjesto razdijelimo na dva do tri manja dijela, promjesimo, oblikujemo i premažemo sa malo ulja. Tako pripremljeno tjesto ostavimo da stoji pola sata. Za to vrijeme pripremamo nadjev. Siru dodamo jaje, kiselo vrhnje po potrebi ako je mekan sir manje, te žlicom razradimo. Stol prekrijemo stolnjakom pospemo sa malo brašna i tjesto još nauljimo i rukom razvučemo što tanje. Na jedan kraj stavimo nadjev te pomoću stolnjaka smotamo. Debljim tanjurićem režemo na desetak centimetara duge štrukle i slažemo na pobrašnjenu tacnu. U blago slanoj vodi kuhamo ih desetak minuta ili dok ne isplivaju na površinu. Vadimo ih šupljom žlicom da se ocjede. Vatrostalnu ili glinenu posudunamažemo maslacem i kuhane štrukle slažemo i prelijemo sa slatkim vrhnjem. Zapečemo ih dok ne dobiju boju. Štrukle možemo poslužiti i tako da na maslacu popržimo krušne mrvice i prelijemo prije posluživanja. (preuzeto s www.hkr.hr) | |
| | | Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Re: Nekoliko recepata 1/8/2007, 05:34 | |
| PAPRENJACISastojci:1 kg oštrog brašna 1/2 kg mljevenih oraha 1/4 kg meda 1/4 kg šećera 1/4 kg maslaca 2 cijela, velika jaja 20 g cimeta u prahu 30 g klinčića u prahu 2 prstohvata mljevenog papra 1 jaje za prebacivanje Sastojke zamijesiti. Mijesiti dugo, sve dok orasi ne puste vlastitu masnoću i dok se ne dobije homogena masa. Podijeliti na 4-5 jednakih dijelova. Svaki od njih razvaljati na debljinu od 5mm. Utisnuti oblike drvenim kalupom. Premazati žutanjkom (ili bjelanjkom), prema želji. Nožem izrezati paprenjake i poslagati ih u lim za pečenje. Može se, ali nije nužno, koristiti papir za pečenje kolača. Peći 6-8 minuta na 200oC. Od ove smjese dobije se oko 120 paprenjaka. Spremite ih u kutije u koje ste dodali malo cijelih klinčića radi mirisa. Tako su spremni za Božićne blagdane, a ako ih ostane, u što sumnjamo, mogu potrajati sve do Uskrsa. (preuzeto s www.hrt.hr) | |
| | | Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Re: Nekoliko recepata 1/8/2007, 05:39 | |
| MUSAKA OD KRUMPIRASastojci:0,60 kg mljevenog mesa 1 kg krumpira 1 glavica luka kosani peršin 4 jaja žlica masti 1 kiselo vrhnje sol papar Priprema:Luk sitno narežemo i na ugrijanoj masnoći prepržimo. Na preprženi luk dodamo mljeveno meso i pirjamo uz stalno miješanje dok sva tekućina ne ispari. Začinimo sa paprom i solju. Krumpir ogulimo i narežemo na tanke ploške i posolimo te izmiješamo. Pleh namažemo sa mašću i dodamo polovicu krumpira, pirjano meso i prekrijemo sa ostatkom krumpira. Pečemo u zagrijanoj pećnici dok krumpir ne počne dobivati boju. Tada ga prelijemo smijesom razmučenih jaja i kiselog vrhnja, vratimo u pećnicu da lijepo porumeni. Vruće režemo na kocke i prilikom posluživanja stavimo još malo kiselog vrhnja. (preuzeto s hkr.hr) | |
| | | Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Re: Nekoliko recepata 1/8/2007, 05:44 | |
| SALENJACI
Sastojci:
1 kg brašna 1 svježi kvasac 4 žlice šećera 1 žlica octa 60 dag sala 3 žumanjka 1 cijelo jaje sol mlijeko šećer u prahu domaći pekmez
Priprema:
U malo mlakog mlijeka dodamo žlicu šećera i razmrvimo kvasac. Ostavimo na toplom da uskvasne. Brašno prosijemo, dodamo šećer, ocat, žumanjke, sol, šećer i uzdignuti kvas te uz dodavanje mlakog mlijeka umijesimo tijesto. Mijesimo dok se ne odvaja od ruke i posude.
Umiješeno tijesto pospemo brašnom i prekrijemo da se volumen dvaput poveća. Za to vrijeme salo na dasci nastružemo nožem tako da nema žilica. Uzdignuto tijesto razvaljamo na centimetar debelo i premažemo salom cijelu površinu. Tijesto preklopimo kao maramicu i ostavimo pola sata da odmara u hladnjaku. Postupak ponavljamo još dva puta.
Nakon trećeg odmaranja tijesto prepolovimo, razvaljamo na 1 cm debljine te režemo ugrijanim nožem romboide, posložimo u pleh i kada se malo uzdignu pečemo na 180 *C. Drugu polovicu razvaljamo i izrežemo na trokute. Na sredinu šireg kraja stavimo domaćeg pekmeza i savijemo. Uzdignute kiflice pečemo te vruće uvaljamo u šećer u prahu.
(preuzeto s hkr.hr) | |
| | | Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Re: Nekoliko recepata 1/8/2007, 05:50 | |
| BRUDET OD RIJEČNIH RIBASastojci:1kg ribe ( cvergla, babuške, crvenperke, šarana) 2 glavice luka 3 češnja češnjaka 4 rajčice ili konzerva oguljenih rajčica 0,5 dl maslinova ulja sol papar peršinov list 1 dl vina 3 žlice vinskog octa Izrada:Ribu očistimo, operemo, po potrebi narežemo na komade i poprskamo octom. Luk narežemo na rezance i prepržimo na ugrijanom ulju. Dodamo nasjeckan češnjak oguljene rajčice i pirjamo uz miješanje.Kada je luk omekšao dodajemo sol,vino papar i komade ribe. U poklopljenoj posudi pirjamo desetak minuta uz lagano trešenje a ne miješanje. Poslužimo uz široke rezance i pospemo kosanim peršinom. (preuzeto s hkr.hr)
Zadnja promjena: ; 1/8/2007, 05:57; ukupno mijenjano 1 put. | |
| | | Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Re: Nekoliko recepata 1/8/2007, 05:57 | |
| MEDENJACISastojci:60dkg brašna 30dkg meda 2 jaja 3 žumanjka žličica cimeta 1prašak za pecivo Glazura:25 dag šećera u prahu 3 bjelanjka 1 dl šećernog sirupa Izrada:Brašno prosijemo, te dodamo ugrijani med, cimet, jaja i žumanjke i sve dobro umijesimo. Tijesto ostavimo na hladnom da odmara 3-4 sata. Oblikujemo valjak te režemo nožem i pravimo kuglice veličine oraha, slažemo na pomašćen pleh i pečemo na 200*C oko 12 minuta. Za glazuru bjelanjke i šećer tučemo na pari i na kraju dodamo sirup te umačemo medenjake i pustimo da se osuše. | |
| | | Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Re: Nekoliko recepata 1/8/2007, 06:05 | |
| OSLIĆ SA SLANINOM I KADULJOMPriprema:Za oslića: 600 g fileta oslića sok 1 limuna malo umaka worcester sol papar 1 svežnjić kadulje 100 g nemasne dimljene slanine narezane na ploške Za povrće: 1 luk 500 g mrkve 50 g maslaca 100 ml bijelog vina 100 ml povrtnoga ili ribljeg temeljca 250 g mahuna (zamrznutih) nekoliko grančica začinskog bilja (primjerice ružmarina i kadulje) limun za ukrašavanje Izrada:Filete operite, posušite i narežite na rezance širine 4-5 cm. Pokapajte ih limunovm sokom i umakom worcester te ih posolite i popaprite. Zatim ih držite u hladioniku 15 minuta. Pećnicu zagrijte na 200° C. Kadulju operite, protresite i natrgajte listiće. Ribu obložite slaninom te učvrstite čačkalicama. Luk oljuštite i nasjeckajte. Mrkvu ogulite i narežite na ploške. Maslac ugrijte u kalupu za složenac te na njemu ispirjajte luk. Zatim dodajte mrkvu i kratko kratko je pirjajte. Ulijte vino i temeljac pa pecite 5 minuta u pećnici. Na to stavite riblje filete, pospite zamrznutim mahunama i pecite još 15 minuta. Potom jelo izvadite iz pećnice i poslužite u kalupu ukrašeno polovicama limuna i začinskim biljem. (gospodarski-list.hr) | |
| | | Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Torta od jagoda 1/8/2007, 06:11 | |
| TORTA OD JAGODASastojci:5 bjelanjaka 5 žumanjaka 10 žlica hladne vode 28 dag brašna prašak za pecivo 28 dag šećera 1 kg jagoda 2 slatka vrhnja ili šlag Priprema:Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka i 5 žlica vode. Žumanjk izmiksati sa 5 žlica vode, pa dodati 28 dag šećera i dalje miksati. Na kraju dodati brašno i malo praška za pecivo. To staviti u namazan kalup i peći na 200°C oko 45 minuta. Jagode izrezati i pošećeriti po želji da ispuste sok. Ohlađeni biskvit izdubiti, osatviti samo donji dio i dio sa strane, a ostatak izdubljenog biskvita smrviti. Jagode procijediti i zatim sa sokom poškroptit biskvit, na njega staviti dio jagoda i gore šlag., na to staviti pola izmrveljnog biskvita kojeg treba ponovo poškropiti. Zatrim opet staviti jagode i na njih šlag. Iza toga ponovo staviti ostatak izmrvljenog biskvita kojeg poškropite, stavite jagode i na kraju šlag. ( www.kuvar.de) | |
| | | Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Re: Nekoliko recepata 1/8/2007, 06:16 | |
| AJVAR Sastojci:80 dg paprike 40 dg patlidžana 6 režnjeva češnjaka 1 dl ulja 2,5 dl octa sol i papar Opis:Patlidžane oguliti i narezati uzdužno na ploške. Paprike prepolovti i očistiti od sjemenka. U lonac uliti 3/4 l vode i 1/4 l octa, dodati malo ulja i zakuhati. Potom ubaciti paprike i patlidžane. Povrće kuhati pet minuta i ocijediti. Povrće zatim samljeti na stroju za mljevenje i dobro izmiješati. U pogodnu posudu staviti ulje, dodati povrće i staviti na vatru. Kuhati oko sat vremena, stalno miješati, dok se smjese ne zgusne. Desetak minuta prije kraja, dodati sjeckani češnjak, posoliti i popapriti. Ukoliko se ajvar želi sačuvati za zimu, zagrije se čista staklenka u pećnici, uspe se ajvar i vrati staklenka desetak minuta u ugašenu, ali još toplu pećnicu kako bi se odozgo napravila korica. Ajvar se može pripremiti i na drugi način: paprike ispeći na ploči štednjaka ili u pećnici, oguliti im koru, samljeti i kuhati na ulju s patlidžanima. Takav ajvar biti će mnogo ukusniji. Ajvar se poslužuje kao predjelo ili kao prilog uz razna pečenja. (gastronaut.hr) ...još jedan recept za ajvar... Sastojci:1 kg crvenih paprika 0,3 kg patlidžana 0,5 l vinskog octa 5 g šećera 5 g soli 0,05 l ulja Priprema:Paprike očistite od sjemenki i razrežite na polovice, patlidžane ogulite i razrežite na četvrtine. Šećer i sol stavite u vinski ocat i stavite da uzavre. Paprike i patlidžane kuhajte u octu u manjim količinama 3-4 minute. Skuhano povrće ocijedite i sameljite. Pirjajte na vrućem ulju miješajući oko pola sata. Vrućom smjesom napunite staklenke, zatvorite i pasterizirajte u pećnici oko 15 minuta na 120C. Polako ih ohladite pod dekom 24 sata i spremite. ( www.kuvar.de) | |
| | | Aimee
Broj postova : 63 Registration date : 26.07.2007
| Naslov: Re: Nekoliko recepata 1/8/2007, 06:31 | |
| SARMASastojci1/2 kg svinjskog mesa 250 g govedeg mesa 200 g svinjskih rebara 200 g suhe slanine 50 g riže 1-2 glavice kiselog kupusa 1 glavica luka 1 jaje 1 žlicica crvene paprike 1 žlica brašna sol lovorov list Izrada:Pripremite listove kiselog kupusa u koje ce te savijati sarme, pažljivo ih skidajte sa glavice da se listovi ne potrgaju. Odvojene listove ostavite da stoje u hladnoj vodi da se iz njih ispere suvišna sol. Prije savijanja sa svakog lista odsijecite zadebljanje. Sitno nasjeckajte luk i popržite na malo masnoce, a zatim luku dodajte mljeveno meso i još malo sve zajedno pržite. Mesu zatim posolite, popaprite dodajte rižu i dobro izmiješajte, sklonite sa vatre a zatim umiješajte jaje. Na dno dublje posude najprije stavite one dijelove kupusa koje ne možete upotrijebiti za uvijanje sarmi. Za savijanje sarmi koristite listove srednje velicine, u svaki list stavite po žlicu nadjeva od mesa i zavijte i slažite sarme u krug tako da na sredini ostane mala rupa kroz koju e te poslije dodati zapršku. Slaninu i suho meso isijecite na komade i stavite izmedu sarmi. Kad savijete sve sarme dodajte lovorov list i nekoliko zrna papra i pokrijte sarmu preostalim listovima. Nalijte hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri oko tri sata. Od brašna, crvene paprike napravite zapršku prelijte preko sarme i nastavite kuhati još pola sata. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Nekoliko recepata | |
| |
| | | | Nekoliko recepata | |
|
| Permissions in this forum: | Ne moľeą odgovarati na postove.
| |
| |
| |
|